ICT wereldwijd topsector

Publicatiedatum 3 september 2023

Bijna twee derde van de wereldwijde beroepsbevolking is bereid te werken voor een ict-bedrijf. Hiermee neemt ict de leiderspositie in als meest aantrekkelijke sector. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstverlener Randstad. Randstad Employer Brand Research stelde vragen aan ongeveer 163.000 personen op werkzame leeftijd. Het gaat volgens het bedrijf om werknemers die representatief zijn voor driekwart van de wereldeconomie.

Ict heeft een kleine voorsprong in het eindresultaat en wordt op de voet gevolgd door automotive en engineering die met zestig procent op een gedeelde tweede plaats staan. Over het algemeen stellen de onderzoekers wel vast dat de wereldwijde aantrekkelijkheidskloof tussen de sectoren vernauwt.

De ict-sector werd in 2022 in het onderzoek van Randstad nog kort van zijn troon gestoten door engineering, maar staat nu dus weer aan de top. Daarvoor stond ict vier jaar op rij bovenaan het wereldwijde lijstje. De ict-sector doet het (onder meer) goed door de leer- en ontwikkelingsmogelijkheden die het kan bieden. Ict is wereldwijd de zogenaamde grootste gemene deler, want er zijn grote regionale verschillen. Terwijl Europese werknemers bijvoorbeeld voor het tweede jaar op rij de sector automotive als nummer één plaatsen, staat in Noord-Amerika engineering bovenaan.

Ten slotte nog dit: hoewel ict de aantrekkelijkste sector is, denkt 58 procent van de medewerkers dat ze niet over het juiste niveau beschikken om voor een werkgever in die sector te werken.