Rob Linssen

Publicatiedatum 24 augustus 2023

Rob Linssen is van het bouwjaar ’66 zoals hij zelf zo mooi zegt. Geboren in een klein dorpje in Limburg, maar zodra hij 18 jaar werd, verruilde hij het ouderlijk huis in het kleine dorp voor een plek op kamers in de grote stad: Maastricht.

Zijn wens om aan de Kunstacademie te studeren werd helaas geen werkelijkheid. Dat wat zijn portfolio had moeten worden had hij gaandeweg aan mensen cadeau gedaan. In plaats daarvan koos hij voor een rechtenstudie, maar dat werd geen succes. Hij staakte zijn studie en ging tijdelijk aan het werk om vervolgens in het nieuwe jaar te beginnen aan een studie Informatiemanagement. Zijn interesse in computers en programmeren kreeg daar alle ruimte om te ontwikkelen, hoewel… ‘Deze destijds nieuwe studie was een voortvloeisel van de oude bibliotheekopleiding. Veel van de docenten waren nog niet up-to-date met het vakgebied Informatiemanagement met als gevolg dat ik er vaak meer van wist dan zij’ zegt hij lachend.

De periode van dienstplicht volgde. Rob wist zijn wensen snel en duidelijk kenbaar te maken. ‘Mijn standpunt was van meet af aan helder: Of ik word commando, of ik weiger. Want ja, als ik daar dan toch ben dan ben ik er niet om half werk te doen’. Zijn bril stond helaas een militaire carrière als commando in de weg, maar het Officiersschap was een mooi alternatief. Na de keuring meldde hij zich op de kazerne in Ermelo voor de Officiersopleiding. Wat volgde was het begin van een mooie periode. ‘We waren 25 jaar en net vers uit het studentenleven. Na 3 dagen toegebruld te zijn door kale jonge knapen vonden we het mooi geweest. We zijn als groep op de grond gaan zitten en hebben er iemand van hogere rang bij laten komen’. Het gevolg voor Rob: een overstap naar de cavalerie waar hij als Pelotonscommandant verkenners actief is geweest.

Na zijn dienstperiode ging hij aan het werk en ook zijn eerste échte baan bevond zich in het militaire domein. Als Documentalist, of beter gezegd manusje van alles om in Rob’s woorden te spreken, hield hij zich bezig met allerhande zaken rondom het militaire leven. ‘Attributen en objecten voor musea, het zoeken naar maten van veteranen, digitaliseren van archieven uit Nederlands-Indië. In die tijd was er nog maar weinig automatisering, hiervoor hebben we toen zelf iets gebouwd, een digitaal archief’. 

Zijn wens om te reizen bracht hem, samen met zijn vriendin van toen, nu zijn echtgenote, op allerlei mooie plekken in de wereld. Een paar maandjes werden ruim anderhalf jaar en in die tijd reisden ze samen naar o.a. Nieuw-Zeeland, Australië, Indonesië, vertrokken ze met een oude Ford Transit bus richting Spanje en Portugal en deden ze nog een rondje Canada en Amerika terwijl ze sliepen in de auto die ze daar kochten. Avontuurlijk, weg van de gebaande paden en vooral samen. ‘Tot het geld op was’.

Terug in Nederland maakte Rob al snel de stap naar IT met een job bij een Amerikaans helpdesk bedrijf. ‘Ik kreeg meteen een vast contract, we kochten een huis en settelden in Uithoorn. Mijn baas was een echte Amerikaan die met cowboyhoed en cowboylaarzen over de kantoorvloer liep, wat een mooi figuur’. Samen bouwden ze nog aan een e-commerce bedrijf dat al snel een succes werd en jarenlang mooie extra business heeft opgeleverd.

Later heeft Rob als IT-consultant een boel ondernemers kunnen adviseren en bedrijven kunnen helpen. ‘Dat doe ik nu nog steeds, maar dan via ICQ-ICT Profs’. De keuze voor ICQ ICT-Profs was voor Rob vrij makkelijk. ‘Het principe van de werkwijze spreekt me aan. Je bent gedetacheerd, maar je werkt wel in dienst van een bedrijf dus je hebt een partij achter je, een netwerk. Alles is goed geregeld, ik heb een fijn gesprek gehad met Hans Kuitert en vertrouwen in hem en in het bedrijf. En ik vind het leuk om variatie te hebben in opdrachten, dus dat komt zo mooi samen’.

In de rol van Projectmanager en Technical Lead heeft Rob een opdracht bij ABN AMRO bank waar hij 2 teams begeleidt, die zich o.a. bezighouden met de overgang van de oude situatie naar MS Azure. Een complexe klus waarbij veel kennis van oude systemen nodig is. Je ziet ook dat de projectteams bestaan uit oude rotten in het vak. ‘En dat ben ik in feite zelf natuurlijk ook’. Ik zie mezelf als een verbinder met technische en projectmanagement skills. Het verbinden van partijen is een vaardigheid die me, zowel privé als zakelijk, veel brengt’.

Thuis kookt Rob graag, niet onverdienstelijk zo zegt hij en tot groot plezier van zijn echtgenote. Ook het reislustige is er nog niet vanaf. Als het aan Rob ligt dan gaat hij zo vaak mogelijk met zijn camper op pad. Deze is inmiddels ingericht als volwaardig kantoor, met meerdere schermen en een uitstekende internetverbinding. ‘Mijn opdrachtgever is volledig over op remote werken en ik kan overal online zijn, dus het komt regelmatig voor dat ik een dagje werk in de camper. En als ik klaar ben aan het eind van de dag dan sta ik ineens aan zee. Dat is toch fantastisch?!’